We leven in een rare wereld. En onze kinderen leven regelmatig in een nog veel raardere wereld. Of volgt u zelf ook vloggers en youtubers? Weet u wat een ‘meme’ is? Dat is een fenomeen (foto, filmpje, grap, uitspraak) die in sneltreinvaart grote aantallen mensen bereikt en zo een ‘ding’ wordt. Een minitrend of -rage zullen we maar zeggen. En dan meestal op internet. De nieuwste meme heet ‘Laurel/Yanny’. U heeft er vast wel van gehoord.
Voor het lesidee van vandaag zijn we op zoek gegaan naar het verhaal achter deze meme. U zult veel leren over de virtuele wereld van het internet, en hoe deze onze ‘echte wereld’ beïnvloedt. En dat terwijl er ook voldoende mensen zijn die ‘het internet’ nooit bezoeken. Onderstaande vragen, en de informatie die we hebben gevonden, kan u bijvoorbeeld aan het denken zetten over wetenschap, psychologie, onderwijs, verkeersveiligheid, economie, (nep)nieuws, journalistiek, werkgelegenheid, de Verenigde Staten, jongeren, reclame, auteursrecht, privacy, massamedia, beroemdheid en sensatie. We wensen u en uw leerlingen veel verbazing en veel inspiratie toe!
1. Dit is waar het over gaat: hoort u ‘Laurel’ of ‘Yanny’?
2. Hoe is dit fenomeen op internet terechtgekomen?
3. Wat voor fenomeen is dit? Hoe kunt u ook ‘Yanny’ of ‘Laurel’ horen?
PS – Lang leve het internet! In het filmpje bij 2 kunt u horen dat het meisje dat de eerste was dat ‘Yanny’ hoorde, door haar docent voor gek werd verklaard: ze zou waarschijnlijk wel een hersentumor hebben (en dat geloofde ze meteen, ze moest zelfs huilen). Gelukkig is ze daarvan niet al te lang onder de indruk geweest. Als troost en beloning is het meisje een 10 voor een proefwerk beloofd… Welke wereld vindt u nu het raarst?